Eerste wapenverlof

Voor het bedrijven van schietsport staan verenigingswapens ter beschikking en is een eigen wapen niet persé noodzakelijk. Echter voor het verder bekwamen in een discipline en schieten van wedstrijden kan het wel wenselijk zijn om over een wapen te beschikken die jou goed ligt en helemaal op jou is afgesteld. Hoewel het bezit van een wapen in beginsel verboden is, kent de wetgeving voor het bedrijven van schietsport een uitzondering als aan de voorwaarden voldaan wordt.

Het voorhanden hebben van een privé wapenverlof is een grote verantwoordelijkheid. Het bestuur vereist van schutters die een eigen wapenverlof willen aanvragen daarom dat zij zich goed hebben verdiept in de regels en procedures zoals opgenomen in de Circulaire Wapens en Munitie (CWM). Het bestuur kan toetsende vragen aan de aanvrager stellen om te beoordelen of de benodigde kennis voldoende is. Onderstaande is een beknopte uitleg over de eerste aanvraagprocedure, maar vervangt niet de vereiste verdieping die we van de schutter verwachten omtrent het privé verlof.

Tekenbevoegd

Binnen onze vereniging zijn de volgende bestuursleden bevoegd om de vereiste WM3 en WM32 formulieren voor eerste aanvragen alsmede verlengingen en bijschrijvingen te ondertekenen en als referent namens het bestuur te fungeren:
 Joost van Rooij, voorzitter

 Edgar Waelpoel, penningmeester
 Frank Onderwater, algemeen bestuurslid
Voor vragen over de procedure of regelgeving waar je zelf met behulp van de CWM niet uit komt, kun je je tot een van deze bestuursleden wenden.

Voorwaarden

Je kunt een verzoek om in aanmerking te komen voor een eerste privé wapenverlof indienen als je minimaal aan de volgende voorwaarden voldoet:
 Minimaal 1 jaar volwaardig lid zijn. Aspirant lidmaatschap telt voor deze periode niet mee.
 Tenminste de leeftijd van 18 jaar hebt. 
 Het wapen dat je op het oog hebt valt binnen een discipline die binnen onze vereniging geschoten wordt.
 Beschikt over voldoende ervaring met de betreffende wapenklasse en competitie discipline. Let wel: je koopt een wapen voor de discipline waarin je beter wilt worden en niet om te starten met een discipline waarin je nog weinig ervaring hebt.
 Bekwaam genoeg bent in de omgang met de betreffende wapencategorie.
 Het wapen wat je op het oog hebt een toevoeging is voor jouw schietsportbeoefening.
 Tenminste 18 afgetekende schietbeurten hebt in de afgelopen 12 maanden. Let wel, dit is een wettelijk minimum en het bestuur ziet liever ruimere ervaring in het aantal schietbeurten.
 Er geen argumenten voor het bestuur zijn (al dan niet schietsport gerelateerd) waarom je niet over een eigen vuurwapen zou mogen beschikken.

 

9mm-silver-bullet-gun-on-260nw-669403906

Wapencategorie

Wapens worden gefaseerd vrijgegeven. Dit houdt in dat je niet meteen bij het eerste verlof een groot kaliber semi-automatisch geweer mag aanschaffen. Hieronder wordt inzicht verschaft in de fases die van toepassing zijn op het eerste verlofjaar en toegestane wapens.

 

Onderstaande tabel laat zien welke fase op het eerste verlofjaar van toepassing is bij het aanschaffen van een wapen:

Fase 1  Fase 2 Fase 3 Aantal wapens
< 1 jaar verlof V X* X 1

*) Er is echter één uitzondering. Als je na 2 jaar volwaardig lidmaatschap voor het eerst je verlof aanvraagt mag je direct een fase 2 wapen aanschaffen. Zo hoef je dus niet eerst een fase 1 wapen aan te schaffen om in ieder geval een verlof te krijgen en pas een jaar later een fase 2 wapen aan te kunnen schaffen. Let op, het gaat alleen om een fase 2 wapen, maar je zit niet direct in fase 2 voor het verlof.

Hier volgt een overzicht van de wapens die bij het eerste verlof van toepassing zijn. Let wel op de uitzondering. Een fase 2 wapen op het eerste verlof kan alleen als je langer dan 2 jaar volwaardig lid bent:

Wapen Fase 1 Fase 2
Klein Kaliber Geweer (KKG) V V
Klein Kaliber Karabijn (KKK) niet-semi automatisch V V
Klein Kaliber Pistool (KKP) V V
Klein Kaliber Revolver (KKR) V V
Groot Kaliber Geweer (GKG) niet semi automatisch
maximaal kaliber van 9mm/.38
X V
Karabijn (GKK) niet semi automatisch
maximaal kaliber van 9mm/.38
X V
Groot Kaliber Geweer (GKG) niet semi automatisch
maximaal kaliber van 9mm/.38
X V
Groot Kaliber Pistool (GKP) maximaal kaliber van 9mm/.38 X V
Groot Kaliber Revolver (GKR) maximaal kaliber van 9mm/.38 X V
Groot Kaliber Geweer en Karabijn semi automatisch en
kaliber groter dan 9mm/.38*
X X
Groot Kaliber Pistool en Revolver kaliber groter dan 9mm/.38* X X

*) Let wel, op onze vereniging mag vanwege de banen niet groter dan .44 geschoten worden. Een wapen groter dan dit kaliber kan wel aangeschaft worden door de samenwerking met de schietvereniging in Wateringen. Maar er kan uitsluitend in Wateringen of als gastschutter op een andere vereniging mee geschoten worden waar dergelijke kalibers zijn toegestaan.

Aanvraagprocedure

Om een eerste verlofaanvraag in te kunnen dienen moet je de volgende stappen volgordelijk doorlopen.
 Het bestuur van de vereniging dient eerst akkoord te gaan met jouw aanvraag. Dien daarom een verzoek tot het aanvragen van een eerste wapenverlof in via deze link: Verzoek eerste verlof
 Het bestuur vergadert elke eerste maandag van de maand en bespreekt jouw verzoek daarin. Bij een unaniem akkoord wordt je geïnformeerd door een van de bestuursleden. Het kan ook zijn dat het bestuur de aanvraag afkeurt of voorlopig nog niet goedkeurt en aanvullende voorwaarden stelt. 
 Je neemt contact op met de verkopende partij die jou de nodige gegevens over het wapen verstrekt.
 Je vult een WM32 en een WM3 formulier in en print deze. Je kunt de formulieren  vinden onder downloads op de site van de KNSA via deze link
 Je laat de formulieren v.w.b. het verenigingsdeel invullen, ondertekenen en stempelen door een van de bovengenoemde bestuursleden.
 Je maakt telefonisch een afspraak bij Korps Chef Taken (KCT) in jouw regio (1e contactmoment). Via deze link kun je op de site van de politie vinden wat je mee moet nemen + 2 pasfoto's. Neem deze documenten mee naar je eerste afspraak. Je hoeft ze niet van tevoren op te sturen.
 Na je bezoek aan KCT wordt je binnen een aantal weken gebeld voor het maken van een afspraak voor controle van de wapenkluis (2e contactmoment).
 Je ontvangt na een positief besluit van KCT na een aantal weken bericht dat je het WM2 formulier bij KCT kunt afhalen waarmee je vervolgens het wapen kunt afhalen bij de verkopende partij.
 Nadat je het wapen hebt opgehaald maak je binnen 2 weken een afspraak bij KCT om je wapen te tonen. Dit is wettelijk verplicht (3e contactmoment).

 Zodra je een verlof hebt ontvangen geef je de datum van afgifte, plaats van afgifte en het verlofnummer door via deze link: Melding verkregen verlof

Deze gegevens over je verlof worden aan jouw lidmaatschapsdossier in e-Captain toegevoegd. Daarnaast laat je het originele verlof en het wapen zien aan het bestuurslid dat jouw documenten heeft ondertekend. Hoewel KCT besluit over het verlof en deze afgeeft, moet het verenigingsbestuur omdat zij voor toestemming heeft getekend op de aanvraag zich ervan vergewissen dat de procedure is afgerond en of je gelegitimeerd met het betreffende wapen op de club mag schieten. Deze registratie is eenmalig, je hoeft verlengingen van het verlof niet door te geven.

logo-zonder-achtergrond

Schietvereniging
Blijf Voor 't Land